Medifood

Primul nostru produs, MediDrink Plus, este destinat managementului nutrițional al Malnutriției induse de boală.

Cele 4 funcții principale care caracterizează MediDrink Plus și care îl evidențiază pe piața produselor nutriționale sunt următoarele:

Conținut energetic ridicat

Un aport energetic ridicat este benefic pentru pacienți din mai multe motive.

Abordând acest aspect dintr-o perspectivă diferită, respectiv efectele negative ale unui aport energetic redus, ajungem la aceeași concluzie. Cachexia și malnutriția pot reprezenta rezultatul unui aport nutrițional redus și al unei solicitări nutriționale ridicate 2 la pacienții cu afecțiuni grave, în special cancer, la care subnutriția poate afecta pacienții într-un raport de până la 85%. Rezultatul cachexiei este reprezentat adesea de un echilibru energetic / proteic negativ cronic.5
Astfel, administrarea unui produs nutrițional cu conținut energetic ridicat pentru pacienți este nu doar foarte benefică, ci și esențială.

Nivelul energetic al MediDrink Plus este printre cele mai ridicate de pe piață, cu o valoare de 200kcal în 100ml, ceea ce înseamnă cu 40 - 50kcal mai mult față de principalele produse concurente.


Referințe științifice:

1. P. Ravasco et al.: Nutritional Deteriorentation in Cancer: The Role of Disease and Diet; Clinical Oncology (2003) 15, 443-450
2. Ingvar Bosaeus et al.: Dietary Intake, Resting Energy Expenditure, Weight Loss and Survival in Cancer Patients; JN (2002) 132:3465S-3466S
3. Marín Caro MM et al.: Nutritional intervention and quality of life in adult oncology patients; Clinical Nutrition (2007) 26(3): 289-301
4. J.M. Argile: Cancer-associated malnutrition; European Journal of Oncology Nursing (2005) 9, S39-S50
5. Ingvar Bosaus: Nutritional support in multimodal therapy for cancer cachexia; Support Care Cancer (2008) 16:447451


Studiu

Aportul energetic este corelat cu pierderea în greutate Intervenția nutrițională îmbunătățește rezultatele

Aportul energetic este corelat într-o măsură semnificativă cu pierderea procentuală în greutate la pacienții cu cancer


Studiu:

Subnutriția reprezintă o cauză majoră a morbidității și mortalității la pacienții cu cancer. Acest studiu prospectiv, transversal, a vizat să evalueze contribuțiile relative ale stadializării cancerului, duratei și regimului alimentar asupra deteriorării nutriționale a pacienților.


Materiale și metode:

Au fost înrolați 205 pacienți consecutivi (133 bărbați și 72 femei, cu vârste de 53±12 ani) cu cancer cerebral și la gât, cancer gastro-esofagian, cancer de colon și cancer rectal. Au fost înregistrate variabilele clinice, statusul nutrițional (pierderea procentuală în greutate, indicele de masă corporală, evaluarea globală subiectivă a pacientului [PG-SGA]), cerințele nutriționale, istoricul regimului alimentar, aportul alimentar în ultimele 24 de ore.


Rezultate:

A fost observată o reducere semnificativă a aportului energetic și proteic curent (p=0.002) la pacienții cu cancer în stadiile III și IV. Reducerea aportului nutrițional a fost influențată de durata bolii (p=0,04), iar stadiile avansate au demonstrat cea mai semnificativă corelare cu pierderea nutrițională (p=0,0001). Durata bolii, aportul nutrițional și intervențiile chirurgicale sau chimioterapia anterioare au fost de asemenea strâns corelate cu pierderea nutrițională (p=0,002, p=0,003 și respectiv p=0,02). Pierderea procentuală în greutate a dovedit o performanță semnificativ superioară în ceea ce privește variabilele clinice și capacitatea de detectare a schimbărilor nutriționale ușoare până la extreme.Concluzii:

Pierderea nutrițională la pacienții cu cancer este multifactorială, depinzând în special de sarcina tumorală a organismului gazdă. Pierderea procentuală în greutate reprezintă un instrument precis și specific pentru screening-ul eficient și detecția malnutriției.


Referințe:

Ravasco P. et al. Nutritional deterioration in cancer: the role of disease and diet. Clin Oncol 2003;15:443-50.
Textul complet disponibil la http://cco.amegroups.com/article/view/1818/2556

Conținutul proteic ridicat

Un aport proteic ridicat este de asemenea de mare importanță pentru pacienți, din mai multe motive.


De asemenea, un aport nutrițional redus în combinație cu schimbările metabolice conduce adesea la un echilibru proteic negativ cronic la pacienții care suferă de cachexie.2 Întrucât conține 16 grame de proteine per 200 ml, MediDrink Plus asigură acest aport proteic ridicat de importanță majoră.


Referințe științifice:

1. Ingvar Bosaeus: Nutritional support in multimodal therapy for cancer cachexia; Support Care Cancer (2008) 16;447-451
2. Dr. Peter Varga: The theory and practice of clinical nutrition (A klinikai táplálás elmélete és gyakorlata), Melania (1997);
3. Artificial nutrition of cancer patients (Daganatos betegek mesterséges táplálása) – Dr. György Bodoky


Studiu

Suplimentele cu conținut ridicat de proteine produc beneficii clinice

Revizuire sistematică și meta-analiză a efectelor suplimentelor nutriționale orale cu conținut bogat în proteine


Studiu:

Malnutriția indusă de boală este des întâlnită, și are efecte negative asupra pacienților și a furnizorilor de servicii medicale. Deși utilizarea suplimentelor nutriționale cu conținut ridicat de proteine (ONS) a fost recomandată pentru a combate efectele catabolice ale afecțiuii și pentru a facilita procesul de recuperare, nu există dovezi obținute sistematic în sprijinul acestor recomandări.


Materiale și metode:

Această analiză sistematică a acoperit 36 studii controlate randomizate (RCT), și un set de meta-analize a suplimentelor nutriționale cu conținut ridicat de proteine (>20% energie din proteine).


Rezultate:

Studiul a demonstrat mai multe efecte în mai multe medii și grupe de pacienți în favoarea suplimentelor nutriționale cu conținut ridicat de proteine. Acestea au inclus reducerea complicațiilor (raport de probabilitate (OR) 0.68 (95%CI 0.55-0.83), p <0.001, 10 RCT, n=1830); reducerea cazurilor de re-internare (OR 0.59 (95%CI 0.41-0.84), p=0.004, 2 RCT, n=546); forță de prindere îmbunătățită (1.76 kg (95%CI 0.36-3.17), p<0.014, 4 RCT, n=219); aport sporit de proteine (p<0.001) și energie (p<0.001) cu reducere minoră a aportului normal de alimente și îmbunătățirea greutății (p<0.001). Nu au existat suficiente informații pentru a compara ONS standard (<20% energie din proteine) cu ONS cu conținut ridicat de proteine (>20% energie din proteine).Concluzii:

Această analiză sistematică și meta-analiza oferă dovezi conform cărora suplimentele nutriționale cu conținut ridicat de proteine prezintă beneficii clinice, cu implicații economice.


Referințe:

Cawood A. L. et al. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements. Ageing Res Rev 2012;11:278-96.
Textul complet disponibil la http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568163711000900

Conținut ridicat de Omega-3

Un aport zilnic minim de 1,5 grame de acizi grași omega-3 pentru o perioadă mai lungă de timp a îmbunătățit capacitățile clinice, biologice și funcționale și a condus la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat. 1


De asemenea s-a dovedit clinic că acizii grași polinesaturați omega-3 sunt eficienți împotriva creșterii tumorale și în reducerea ratei de pierdere tisulară. 2


Produsul MediDrink Plus conține un nivel ridicat de acizi grași omega-3, 0,79 grame în 100 ml, și astfel contribuie în mai multe feluri la tratamentul dvs. medical.


Referințe științifice:

1. Attilio Giacosa, Mariangela Rondanelli: Fish oil and treatment of cancer cachexia; Genes Nutrition; 2008; 2, 25-28.
2. Josep M et al.: Optimal management of cancer anorexia – cachexia syndrome; Cancer Management and Research; 2010
3. MD Barber et al.: Cancer cachexia; Surgical Oncology;1999;42;133-141
4. Barber et al.: Effect of a fish oil-enriched nutritional supplement on metabolic mediators in patients with pancreatic cancer cachexia; Nutrition and Cancer; 2001; 40; 118-24
5. Wigmore et al.: The Effect of Polyunsaturated Fatty Acids on the Progress of Cachexia in Patients With Pancreatic Cancer; Nutrition; 1996; 12; S27-S30
6. Tisdale et al.: Inhibition of tumour-induced lipolysis is vitro and cachexia and tumour growth in vivo by eicosapentaeonic acid; Biochemical Pharmacology; 1991; 41; 103-10.


Studiu

ONS îmbogățite cu acizi grași ω-3 combat pierderea în greutate la pacienții cu cancer

Efectul unui supliment nutrițional oral îmbogățit cu ulei de pește asupra pierderii în greutate la pacienții cu cancer pancreatic


Studiu:

Scopul prezentului studiu a fost să se stabilească dacă o combinație de acid eicosapentaenoic (EPA) cu un supliment nutrițional oral convențional poate conduce la sporirea în greutate pentru acești pacienți.


Pacienti și metode:

La douăzeci de pacienți cu adenocarcinom pancreatic nerezecabil s-au administrat două conserve de supliment nutrițional îmbogățit cu pește în plus față de aportul lor alimentar normal. Fiecare conservă a conținut 310 kcal, 16,1 g proteine și 1,09 g EPA. Pentru acești pacienți s-a evaluat greutatea, compoziția corporală, aportul alimentar, consumul de energie în repaus (REE) și statutul performanței. Pacienții au consumat în medie 1,9 conserve / zi. Toți pacienții pierdeau greutate cu o rată medie de 2,9 kg/lună.


Rezultate:

După administrarea suplimentului îmbogățit cu ulei de pește, pacienții au câștigat semnificativ în greutate atât la 3 săptămâni (în medie 1 kg, p=0,024) cât și la 7 săptămâni (în medie 2 kg, p=0,033). Aportul alimentar a crescut semnificativ cu aproape 40 kcal/zi (p=0,002). REE per kg greutate corporală și per kg de masă totală de țesut slab s-a redus semnificativ. Statutul performanței și apetitul s-au îmbunătățit semnificativ la 3 săptămâni.Concluzii:

Comparativ cu studiile anterioare privind suplimentele nutriționale orale convenționale la pacienții de cancer cu pierdere de greutate, acest studiu a sugerat că un supliment îmbogățit cu EPA poate inversa cachexia în cancerul pancreatic avansat.


Referințe:

Barber M. D. et al The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight-loss in patients with pancreatic cancer. Br J Cancer 1999;81:80-6
textul complet disponibil la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374349

Energie cu conținut redus de carbohidrați

Celulele țesuturilor tumorale prezintă tendința de a utiliza mai mulți carbohidrați într-o măsură mai mare comparativ cu sursele de grăsimi pentru a asigura necesarul ridicat de energie. 1

Spre deosebire de celulele normale, majoritatea celulelor maligne necesită cantități mari de glucoză care este imediat disponibilă în sânge pentru energie, și pentru formarea țesuturilor tumorale, și în același timp – datorită disfuncțiilor mitocondriale – ele sunt adesea incapabile să descompună cantități mari de acizi grași și cetone. 2

Cercetările au demonstrat de asemenea că nivelele ridicate cronice de zahăr și insulină în sânge promovează formarea celulelor tumorale și reduc șansele de reușită ale tratamentului. 2

Astfel, asigurarea energiei din grăsimi și nu din carbohidrați poate avea un efect anti-proliferant indirect în cancer.

De asemenea și pacienții COPD au beneficii din energie cu conținut redus de carbohidrați (și deci bogată în grăsimi). Întrucât metabolismul acizilor grași produce mai puțin dioxid de carbon decât cel al carbohidraților, sarcina pulmonară este mai mică, fapt benefic pentru pacienții COPD care prezintă deja funcții pulmonare reduse.


Energia din carbohidrați din MediDrink Plus este cea mai redusă (22%) iar energia din grăsimi din MediDrink Plus este probabil cea mai ridicată de pe piața suplimentelor orale generale cu o valoare de 60%, față de media de aproximativ 25-35% a produselor concurente, putând astfel conduce la un efect „anti-cancer” COPD mai bun și benefic în conformitate cu constatările din literatură.


Referințe științifice:

1. Colin E. Champ et Al.: Nutrient Restriction and Radiation Therapy for Cancer Treatment: When Less is More; The Oncologist; 2013; 18, 97-103
2. Rainer J Klement, Ulrike Kammerer: Is There a Role for Carbohydrate Restriction in the Treatment and Prevention of Cancer?; Nutritional Metabolism; 2011; 8; 75


Studiu

O dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine încetinește creșterea tumorală la animale

Metabolismul anormal al glucozei reprezintă un factor general de risc pentru dezvoltarea cancerului

Limitarea carbohidraților alimentare influențează dezvoltarea cancerului

Regimul alimentar cu conținut redus de carbohidrați și conținut ridicat de grăsimi îmbunătățește statusul nutrițional la pacienții de cancer

O dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine încetinește creșterea tumorală la animale


Studiu:

Întrucât celulele canceroase depind de glucoză mai mult decât celulele normale, acest studiu a comparat efectele regimurilor cu conținut redus de carbohidrați (CHO) într-un regim Western asupra ratei de creștere a tumorilor la șoareci.


Materiale și metode:

Carcinomul celulelor scoamoase VII (SCCVII) la șoareci și celulele carcinomului colorectal (HCT-116) umane au fost injectate subcutanat (s.c.) în spatele șoarecilor, după ce părul a fost ras. Tumorile au fost măsurate de 2 - 3 ori pe săptămână cu șublere manuale și li s-a determinat volumul. Șoarecilor li s-au administrat diete Western (5058) sau 15% CHO la 8 săptămâni de viață iar dezvoltarea celulelor tumorale a fost monitorizată. Pentru a evita efectele de reducere calorică, dietele sărace în CHO au fost elaborate izocaloric în dieta Western. Șoarecii au fost sacrificați atunci când tumorile au devenit palpabile (cu confirmare ulterioară prin necropsie) sau atunci când s-a dezvoltat dermatita idiopatică asociată vârstei.


Rezultate:

Atât carcinoamele de șoareci cât și cele umane s-au dezvoltat mai lent la șoarecii cu dietă cu conținut redus de amiloză CHO și bogată în proteine comparativ cu dieta Western caracterizată de un conținut relativ ridicat de CHO și conținut redus de proteine. Nu au existat diferențe de greutate între șoarecii cu tumori cu dietă cu CHO redus sau dietă Western. În plus, șoarecii cu dietă cu CHO redus au prezentat nivele mai mici de glucoză, insulină și lactat în sânge. Efectele anti-tumorale ale dietelor cu CHO redus au fost observate cu inhibitorul mTOR CCI-779 și în special inhibitorul COX-2 Celebrex, un puternic medicament anti-inflamator. În mod remarcabil, într-un model de cancer mamar HER-2/neu–indus obținut prin inginerie genetică, penetranța tumorii la șoarecii cu dietă a Western a fost de aproape 50% la vârsta de 1 an pe când la șoarecii cu dietă cu CHO redus nu s-au observat tumori. Această diferență a fost asociată creșterii în greutate a șoarecilor cu dietă Western care nu a fost observată la șoarecii cu dietă cu CHO redus. În plus, în timp ce un singur șoarece cu dietă Western a atins durata de viață normală pentru decesele asociate cancerului, peste 50% din șoarecii cu dietă cu CHO redus au atins sau au depășit durata de viață normală.5058: dietă Western, CHO: carbohidrați, CCl: inhibitor mTOR, Cel: Celebex, *p<0.05 într-un test care compară 5058 cu o altă dietă, +/- p<0,005 într-un test care compară grupul tratat (5058 sau dietă cu CHO redus) cu grupul de control netratat (aceeași dietă), # p<0,10 pentru un test t care compară grupe netratate cu dietă cu CHO redus și 5058  p < 0,10 pentru testul a t care compară grupele tratate cu medicament (5058 față de CHO redus)P<0,05 într-un test pe perioadă îndelungată pentru diferențe semnificative între curbele de supraviețuire


Concluzii:

Aceste constatări conturează o imagine preclinică a capacității dietei cu conținut redus de carbohidrați nu doar să limiteze câștigul în greutate, ci și dezvoltarea și evoluția cancerului.


Referințe:

Ho W. V. et al. A low carbohydrate, high protein diet slows tumor growth and prevents cancer initiation.
Cancer Res 2011;70:4484-93.
Textul complet disponibil la: http://cancerres.aacrjournals.org/content/71/13/4484.long

Fiecare dintre aceste caracteristici sunt bazate pe cercetările științifice și studiile clinice curente privind Malnutriția indusă de boală. În acest site web puteți citi despre beneficiile celor 4 funcții, cu referințe la lucrările științifice care fundamentează fiecare concluzie. Veți găsi aceste referințe mai jos prezentate ca note de subsol, dacă doriți să aflați mai multe informații despre subiectul respectiv. Concluziile unora dintre studiile științifice vor fi prezentate în grafice, și de această dată cu note de subsol care conțin referințe științifice.
Fiind deja un produs general de nutriție medicală, MediDrink Plus abordează de asemenea cerințele specifice recent identificate care necesită intervenție și asistență nutrițională precum cancerul, COPD (boala pulmonară obstructivă cronică), CF (fibroza cistică), IBD (boala inflamatorie intestinală, precum boala Crohn și colita ulcerativă), SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite), și demența. Produsul MediDrink Plus poate fi administrat unei game largi de pacienți inclusiv pacienților diagnosticați cu diabet, intoleranță la lactoză sau hipertensiune arterială, de la cei mai tineri (peste 3 ani) până la cei mai în vârstă.
De asemenea trebuie menționat că majoritatea produselor similare de nutriție medicală se găsesc pe piață fără nicio schimbare semnificativă a ingredientelor, în ciuda unor noi constatări privind căile metabolice modificate ale diverselor afecțiuni medicale. Rezultatele acestor studii au fost rareori implementate în formule și compoziții noi.

Produsul MediDrink Plus a fost dezvoltat pentru a implementa aceste constatări, întrucât procesul de cercetare-dezvoltare al societății Medifood este bazat pe necesitățile identificate ale diverselor afecțiuni medicale pentru a satisface aceste necesități cu cea mai adecvată compoziție.

Specificații:

 • Conținut energetic: 2kcal/ml
 • Conținut crescut de proteine (8g/100ml)
 • Nivel crescut de Omega-3
 • Fără gluten
 • Fără lactoză (lactoză ≤ 0.1g/100ml)
 • Reziduuri reduse
 • Dimensiuni:  Doze orale în recipient Tetra Pak 200 ml
 • Statut înregistrare: Produs înregistrat (notificat) în UE, lansat în Ungaria, Slovacia și Slovenia.
 • Categorie: „Alimente destinate unor scopuri medicale speciale” în conformitate cu directiva CE FSMP 1999/21. 
  Aliment nutrițional complet pentru uz oral. (ATC V06D)
 • Indicație: Pentru managementul nutrițional al Malnutriției induse de boală
 • Afirmații: Doze orale complete
produse medifood

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale pentru gestionarea malnutritiei induse de boala