Oferim solutii medicale pentru pacienti

Ce reprezintă Malnutriția indusă de boală?

Există 5 tipuri de nutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa în mod corespunzător: carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Cantitățile suficiente și echilibrul acestor nutrienți sunt esențiale pentru menținerea sănătății. Organismul folosește acești nutrienți pentru a asigura energie pentru creștere, pentru vindecare și pentru activitățile fizice sau mentale în general. Atunci când nu obține suficienți nutrienți sau nu atinge echilibrul corect, organismul devine malnutrit.

Malnutriția indusă de boală reprezintă tipul de malnutriție declanșată de boală sau de afecțiuni. Aceasta reprezintă una dintre principalele justificări ale malnutriției în statele dezvoltate, în special în rândul persoanelor în vârstă deoarece multe dintre afecțiunile care conduc la malnutriție sunt legate de vârstă.

Cele mai obișnuite afecțiuni care pot conduce la malnutriție includ afecțiuni oncologice precum cancer, afecțiuni pulmonare precum bala obstructivă pulmonară cronică (COPD) sau fibroza cistică (CF) și afecțiunile gastroenterologice precum boala inflamatorie intestinală (IBD). Anumite tratamente ale acestor afecțiuni pot avea de asemenea un impact negativ asupra nutriției, precum chimioterapia sau radioterapia.

Malnutriția reprezintă o cauză și în egală măsură o consecință a stării slabe de sănătate: aport redus de alimente, în special pe perioade de timp lungi, care induce predispoziția la boli și vătămări care pot conduce la un apetit redus printr-o mare varietate de mecanisme care conduc la un aport redus de alimente. Astfel există un cerc vicios care necesită adesea intervenție medicală pentru a fi întrerupt. Dacă dvs, sau o persoană cunoscută este malnutrită sau în risc de malnutriție, se recomandă să se solicite sfatul și asistența unui profesionist în domeniul sănătății, precum un medic generalist sau un nutriționist.

Care sunt cauzele Malnutriției induse de boală?

Malnutriția indusă de boală se poate dezvolta din mai multe motive.

În timpul bolii, pacientul are tendința să mănânce mai puțin decât cantitatea normală chiar dacă necesitățile nutriționale sunt mai mari, deoarece organismul are nevoie de mai multă energie pentru vindecare și recuperare. În general pierderea apetitului are câteva cauze. Una dintre acestea poate fi reprezentată de efectele secundare ale tratamentului, deoarece anumite terapii sau medicamente pot provoca greață sau vomă sau pot prevedea restricții semnificative de dietă. Depresia poate reprezenta o altă cauză a pierderii apetitului, deoarece ea poate conduce la pierderea poftei de mâncare a pacienților. Durerea poate reprezenta și ea o cauză, deoarece anumite afecțiuni fac ca mestecatul și înghițirea să fie dureroase.

Anumiți pacienți au probleme practice care îi împiedică să obțină cantitatea adecvată de nutrienți, de exemplu pregătirea mâncării și introducerea ei în gură în cazul pacienților care suferă de cachexie sau boala Parkinson.

O altă cauză a malnutriției este reprezentată de problemele gastrointestinale, cu alte cuvinte o funcție neadecvată a stomacului și a intestinului subțire și gros. Afecțiunile pot reduce eficiența digestiei astfel încât nutrienții nu sunt convertiți într-o formă utilă. În alte cazuri nutrienții pot fi eliminați prea rapid, de exemplu în cazul diareii. Aceste afecțiuni includ boala Crohn și colita ulcerativă.

După o vătămare, o traumă sau o intervenție chirurgicală, în organism există o mare nevoie de nutrienți pentru repararea organelor sau țesuturilor esențiale care sunt afectate în plus față de funcțiile sale normale.

Astfel, Malnutriția indusă de boală se reduce la 3 aspecte care sunt interconectate: cerințe nutriționale crescute (ca de exemplu în timpul unei boli sau al unei traume), aport nutrițional redus (datorită durerii, pierderii apetitului sau efectelor secundare ale tratamentului) și pierderi nutriționale sporite (datorită absorbției defectuoase sau diareii).

Care sunt consecințele Malnutriției induse de boală?

consecintele-malnutritiei
Sursa: aici

Dacă regimul alimentar nu asigură cererea nutrițională crescută, proteinele stocate în organism sunt descompuse pentru a asigura energia necesară. Acest fapt conduce la pierdere în greutate și o masă musculară redusă care la rândul lor conduc la epuizare fizică și vulnerabilitate, și astfel pacienții sunt mai predispuși la cădere și auto-vătămare. Întrucât sistemul imunitar este de asemenea slăbit, șansele de infecții sunt mai mari. Pacienții subnutriți prezintă tendința de a suferi de afecțiuni frecvente în perioadele lungi de recuperare, deoarece organismul lor este mai puțin rezistent. De asemenea, vindecarea plăgilor durează mai mult și astfel timpul de convalescență crește, conducând la perioade de internare mai lungi. Pacienții subnutriți trebuie adesea re-internați în facilități medicale sau necesită servicii permanente de asistență medicală după externare din spital. De asemenea ei tind să prezinte un număr semnificativ mai mare de complicații comparativ cu pacienții bine hrăniți, de exemplu există un risc sporit de pneumonie și de mortalitate aferentă.

Subnutriția prelungită poate conduce la afecțiuni chiar mai grave, precum o funcționare defectuoasă a inimii, plămânilor și a sistemului gastrointestinal (GI). Slăbiciunea se poate transforma în cachexie, o afecțiune gravă caracterizată de pierderea în greutate, pierderea de masă musculară, și o stare generală de slăbiciune care nu permite independența în viața de zi cu zi a pacienților.

În plus față de toate consecințele fizice și fiziologice de mai sus, trebuie avute în vedere și consecințele psihologice negative. Aportul nutrițional insuficient conduce la o stare de oboseală continuă și poate conduce la apatie și chiar depresie.

De ce este important să fim bine hrăniți?

Pe scurt, pentru a evita toate aspectele de mai sus. Subnutriția are numeroase consecințe negative, conducând la reducerea calității vieții pentru pacienți.

Aportul unei cantități corecte de nutrienți este esențial pentru prevenirea pierderii în greutate și a epuizării musculare ceea ce ne va ajuta să ne păstrăm forța, să prevenim slăbiciunea și stările de oboseală. De asemenea el contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar pentru a evita complicațiile, infecțiile și, în final, pentru o recuperare mai rapidă – indiferent de boala care afectează pacienții respectivi. Pacienții care sunt bine hrăniți sunt mai puțin predispuși la consecințe psihologice și astfel prezintă o prognoză mai bună și o mai bună calitate a vieții.

Cum putem contribui?

În mod normal, principala sursă de nutrienți este alimentația. Cu toate acestea, pentru pacienții care suferă de malnutriție patologică, un regim alimentar sănătos nu este întotdeauna suficient. Întrucât cererea nutrițională este sporită însă apetitul este redus, pacienții au nevoie de suplimente care au un conținut energetic ridicat în volume reduse, astfel încât chiar și o cantitate mică poate îmbunătăți semnificativ aportul nutrițional. Există produse nutriționale concepute special pentru ca pacienții să fie bine hrăniți și să combată afecțiunile mai eficient. Acestea sunt disponibile în toate formele și pentru toate gusturile, pentru a satisface nevoile tuturor. Medifood are plăcerea de a prezenta produsul său nutrițional inovator care este deosebit de eficient datorită celor 4 funcții benefice ale sale. El nu doar prezintă un conținut energetic ridicat, ci este și bogat în proteine, energie cu conținut redus de carbohidrați și are un conținut ridicat de Omega-3. Cum vă pot ajuta aceste funcții să vă redobândiți energia și să vă recuperați mai rapid? Aflați aici

Alimente destinate unor scopuri medicale speciale pentru gestionarea malnutritiei induse de boala